Безплатното или по-евтиното пътуване за няколко категории пътници ще струва догодина

...
Безплатното или по-евтиното пътуване за няколко категории пътници ще струва догодина
Коментари Харесай

Бюджетът покрива със 75 млн. лв. по-евтиното пътуване на пенсионери и полицаи

Безплатното или по-евтиното пътуване за няколко категории пасажери ще коства следващата година 74.8 млн. лева Толкова отделя държавният бюджет, с цел да компенсира понижените доходи на превозвачите, сключили контракт за социална транспортна услуга.

Сумата е с 5.3 млн. лева по-висока в съпоставяне с тази година. От по-ниската цена на автобусния градски и междуградски публичен превоз, както и на жп превоза, се възползват възпитаници, студенти, пенсионери, многодетни майки, хора с увреждания. Полицаи и военни пък пътуват гратис.

Оказва се обаче, че описът на правоимащите да пътуват гратис с публичен превоз е много раздут. Тази привилегия имат също по този начин чиновниците на ДАНС, на Държавната организация " Технически интервенции ", на Държавната комисия по сигурност на информацията, както и на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. Съдебните заседатели също се возят безплатно за присъединяване си в правосъдни съвещания.

В претекстовете към Закона за държавния бюджет не е посочена информация за броя на държавните чиновници с право на гратис пътешестване. Що се отнася до жп превоза, пенсионерите и учещите се са най-масовите клиенти на все по-затъващото финансово БДЖ. С трен те пътуват с 50% понижение. За продажбата на по-евтини билети БДЖ ще получи следващата година 13 млн. лева като отплата. Други 45 млн. лева ще бъдат дадени на превозвачите с контракти по вътрешноградския и междуселищен публичен транспорт, като сумата е с 5 млн. лева повече от тази година.

За безплатното пътешестване на държавни служители са заделени 16.8 млн. лева, което е с 300 000 лева повече от тази година. Предвижда се размерът на дотацията за по-евтиния публичен транспорт за 2021 и 2022 година да се резервира в същия размер.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР